sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Masina de scris



"Mami,am sosit..".Puse in graba bagajul jos, si incepu sa caute prin casa. In bucatarie, se simtea miros puternic de vanilie. Cotrobaii  in cuptor,si zari crema. Nu se putu abtine sa nu guste."Mami, unde esti?".Auzi zgomotul masinii de spalat in baie.."Iar face asta ca tractorul..hmm..".Isi desfacu geanta, si isi arunca echipamentele asudate in cos. Isi dadu cu apa rece pe fata,si se uita fugar in oglinda, pipaindu si lobul urechii stangi,inca inflamat.."Oare ce o sa spuna?O sa ma cicaleasca un pic,apoi o sa vrea sa si puna si ea unul..Sigur!" Zambi ghidus. Incepu periplul cautarii din nou .Casa parea pustie. O umbra de ingrijorare ii aparu pe fata i inocenta, dar ii disparu repede. Deasupra sufrageriei , se auzea difuz, acorduri muzicale. Aceeasi ambientala cu care era obisnuita de ani buni..Lua repede o portocala, si porni spre mansarda."Uff..Ce scartaie treptele astea..Pe cine sa mai chem sa mai faca cate ceva pe aici? Stiu.Cred ca pe raposatu'"Rase in sinea ei. Asa i spunea tatalui sau. Nu l ura. Nu i purta pica pentru ca nu i apartinuse deloc. Intre ei, se legase tarziu, o amicitie tacita. Pe care mama sa o privea cu indiferenta. Pentru ea,mama, barbatul ce i daruise fiica, murise o data cu plecarea lui. Nu exista cale de mijloc. Doar totul sau nimic. Usa era intredeschisa. O impinse usor. Adora locul acesta. In afara de carti,bineinteles .Facea parte din generatia computerelor. De ce sa intoarca o pagina, cand putea tasta orice si oricand..si mai ales oriunde? Ultima ei achizitie, o costase diurna pe doua deplasari. Dar meritase..
Calca usor pe covorul gros, afundandu si talpile goale in moliciunea lui. Toti cei trei pereti ai incaperii, erau acoperiti cu rafturi pentru carti. Mai mici, mai mari,ticsite pana la refuz.Unele din volume, erau editii princeps..
In mijloc, trona un birou masiv. Vechi si el..Isi amintea cat de mult l au cautat,gasindu l intr un final, intr o casa boiereasca. Nu costase mult. Proprietarii voiau sa la arda..Atunci, au plecat cu bratele pline de carti ingalbenite de vreme..Ca bonus pentru ca i au scapat de birou..Revedea fericirea de pe chipul mamei sale..Radia..
Pe birou, trona leul. Mostenire de la domnisoara Getty .O mapa de scris,cu condei si cerneala, un top de coli, si..masina de scris. I o aduse din Germania. Cadou. Dintr un anticariat ferit din Frankfurt. Culmea! Functiona si acum. Stia ca o inspira. Si ca i place muzicalitatea tastelor mult prea sonore .."Hmm..deci scrie,in sfarsit.." Stia unde este..Atipise pe sofaua de langa fereastra . Perdeaua fina, flutura imprejuru i,ca un giulgiu..Zambi .Adormise cu picioarele stranse sub ea. Paru i strans in crestet, albise la radacini.. "Ce bine ca i am cumparat vopsea,ca altfel.."..Cerceii lungi de argint, ii atingeau umerii goi. Era in camasa alba de borangic..cu maneci ample..lunga, pana la jumatatea coapselor inca tinere si viguroase.. O imbraca doar atunci cand se afunda cu orele in scris.. Isi punea ochelarii, dadea drumul la muzica, uneori tare, alteori in surdina.. Totul depindea de starea ei .Se obisnuise demult cu ciudateniile ei. Ii placeau. Era mandra ca avea o mama altfel... Langa sofaua plina cu perne, era o masuta antica, plina intotdeauna de diverse.. Un ibric plin de cafea, scrumiera ciobita de cristal-"Tot nu a aruncat o.."-si..pachetele cu tigari. Intotdeauna doua. Nu mai folosea de mult bricheta. Betele de chibrit,zaceau imprastiate pe masa. Adora mirosul de catran ars.. Nelipsitu i bol plin cu fistic, se inghesuia printre creioane roase la un capat, cd uri, si multe notite..unele contineau numai un cuvant.. Stia ca de la acele litere, pornea un tavalug de fraze.. Era o dezordine ordonata. Pe care i o respecta. Daca o certa ca nu i permite debandada jos, aici nu i muta nimic. Jos,langa ea, era laptop ul. Singurul lucru mai acatarea pe care l accepta in oaza i plina de antichitati..Era deschis .Nu se uita in el.  Stia dinainte ce e pe ecran.. Trandafirul albastru..si muzica..Pasi pe varfuri. Se aseza la birou, si desfacu portocala. Mestecand incet, incepu sa citeasca manuscrisul..Muzica chill, mirosul de cafea si scrum, mama ei respirand usor, cu capul putin aplecat, stropul de suc de portocala cazut pe randurile scrise la masina..,soarele pal -toate o facura sa ingane.."In sfarsit,acasa.." Si se cufunda in lectura..


Closed..for me..Open..just for Borgia..

7 comentarii :

  1. Hm, m-ai leganat in acest "acasa" al tau :)
    E bine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Te invit la o portie de crema,injero..

    RăspundețiȘtergere
  3. Yamyyy ce bunn, vin sa pap :))

    Eu aduc saratele de casa cu chimen ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. http://www.youtube.com/watch?v=bErnhuz6y04....Angel

    RăspundețiȘtergere
  5. yamy vreau si eo crema de zahar ars sau de vanilie :P
    sau clatite cu dulceata de nuci sau afine

    http://datingchat.tk

    RăspundețiȘtergere